Εσείς αγκαλιαστήκατε σήμερα;

Η αγκαλιά είναι μία μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας με παγκόσμια εμβέλεια. Όταν αγκαλιάζετε το παιδί σας αυτομάτως του προσφέρετε συναισθηματική ασφάλεια, στοργή, τρυφερότητα, αποδοχή και ηρεμία, καταφύγιο, φροντίδα, χαρά, ενθάρρυνση, επιβράβευση, κατανόηση, αγάπη.

Η αγκαλιά είναι μία από τις πιο δυνατές μορφές επικοινωνίας καθώς είναι σωματική και όχι λεκτική. Όπου τα λόγια περισσεύουν πρυτανεύει η αγκαλιά. Εμπεριέχει μέσα της έννοιες όπως το σε αγαπώ χωρίς όρους, είμαι εδώ για εσένα, είσαι ασφαλής, συγγνώμη, σε αποδέχομαι ολοκληρωτικά.

Μην διστάζετε να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας όσο συχνότερα μπορείτε με το φόβο μήπως τα κακομάθετε. Όταν ένα παιδί κλαίει, σημαίνει ότι κάτι χρειάζεται. Την στιγμή εκείνη, η αγκαλιά του γονέα είναι επιτακτική. Το παιδί δεν κλαίει ούτε επειδή είναι «χειριστικό» ούτε επειδή θέλει να σας εκνευρίσει ή να ελέγξει τα όρια της υπομονής σας. Κλαίει γιατί αυτός είναι ο τρόπος του να εκφράσει ότι κάτι το ενοχλεί ή ότι κάτι του λείπει. Αγκαλιάστε το παιδί σας γιατί αν δεν λάβει την αγκαλιά σας θα νιώσει αβοήθητο, μόνο και ανασφαλές και θα αισθανθεί ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί ούτε τον ίδιο του τον γονέα.

Η αγκαλιά είναι βασική ανάγκη του ανθρώπου. Τα παιδιά χρειάζονται τις αγκαλιές σας για να ανθίσουν, να νιώσουν εμπιστοσύνη και σιγουριά για τον εαυτό τους, για να ενισχυθούν η ανθεκτικότητα και η αυτοπεποίθησή τους και για να μπορέσουν σταδιακά να αυτονομηθούν και να κοινωνικοποιηθούν.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η απουσία της αγκαλιάς στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση, κατάθλιψη, στρες, κακή ποιότητα ύπνου, σωματικό πόνο, αλεξιθυμία (η δυσκολία στην κατανόηση και έκφραση των συναισθημάτων), ζητήματα προσκόλλησης. Ενήλικες που στερήθηκαν την αγκαλιά στην παιδική τους ηλικία δυσκολεύονται ιδιαίτερα να εμπιστευτούν άλλους ανθρώπους καθώς δεν μπορούσαν να εμπιστευτούν ούτε τους γονείς τους.

Οι αγκαλιές δεν είναι ποτέ αρκετές. Η οικογενειακή θεραπεύτρια Virginia Satir υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ αγκαλιές την ημέρα για να είμαστε καλά και δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για να εξελιχθούμε.

Σύμφωνα με τις έρευνες, οι συχνές αγκαλιές έχουν θετική επίδραση τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα και στην ψυχή ενός ανθρώπου. Οι αγκαλιές μειώνουν τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης που προκαλεί στρες στον οργανισμό. Στον αντίποδα, οι αγκαλιές αυξάνουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, γνωστής και ως «ορμόνη της αγάπης» και της σεροτονίνης που εκκρίνει ο εγκέφαλος. Επιπλέον, οι αγκαλιές βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, ενισχύουν και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς επίσης μειώνουν την πίεση της καρδιάς.

Η αγκαλιά είναι ένας τρόπος για να συνδεθείτε ουσιαστικά με το παιδί σας. Όσο πιο πολύ αγκαλιάζετε το παιδί σας τόσο περισσότερο το βοηθάτε να αποβάλλει από μέσα του τον όποιο φόβο του, την όποια ανασφάλεια και τυχόν αρνητικές σκέψεις. Σε περιόδους έντονου άγχους, η αγκαλιά λειτουργεί αγχολυτικά και συμβάλλει στην ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων του παιδιού σας δημιουργώντας ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς.

Η αγκαλιά και το άγγιγμα που προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά τους διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με έρευνες, τα βρέφη που έχουν συχνή σωματική επαφή με τους γονείς τους, αναπτύσσουν γρηγορότερα κινητικές δεξιότητες, αυξάνουν γρηγορότερα το βάρος τους και έχουν υψηλότερη νοητική ανάπτυξη.

Οι αγκαλιές που θα δώσετε απλόχερα στο παιδί σας θα το βοηθήσουν ώστε μελλοντικά να γίνει ένας ενήλικας με ενσυναίσθηση, κατανόηση και αποδοχή των γύρω του, συναισθηματική επάρκεια και εσωτερική δύναμη, ένας ενήλικας που θα μπορεί να χτίζει σωστές και υγιείς ανθρώπινες σχέσεις με τρυφερότητα και αγάπη.

Αφιερώστε χρόνο στις αγκαλιές που δίνετε. Η ιδανική αγκαλιά, όπως δείχνουν οι έρευνες, πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα με ιδανικότερη αυτήν που αγγίζει τα είκοσι δευτερόλεπτα.

Φυσικά, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά θέλουν τον χρόνο τους και τον προσωπικό τους χώρο και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να σεβόμαστε. Μπορεί να μην είναι έτοιμα να τα αγκαλιάσουμε όταν εμείς το επιθυμούμε. Ωστόσο, εμείς ας είμαστε πάντα έτοιμοι για τις δικές τους αγκαλιές.

 

Ελένη Κωνσταντοπούλου,
Λογοθεραπεύτρια, MSc

Παραπομπές:

1.    www.psychologytoday.com
2.    www.verywellmind.com
3.    www.sciencedirect.com
4.    www.healthline.com
5.    www.psychologynow.gr
6.    www.iaso.gr
7.    www.psychology.gr
8.    www.asmama.gr
9.    en.wikipedia.org

Εικόνα: από Anastasiia Krutota στο Unsplash.

Previous
Previous

Από τη μικρή οθόνη στη μεγάλη και από τη μεγάλη στη μικρή…